P/E, CAPE & PB. Wat is het en waarom is het belangrijk?

De makkelijkste manier om te investeren is om een wereldwijd gespreid index fonds te kopen. De meeste Amerikaanse bloggers (binnen de FIRE comunity) investeren zelfs alleen in Amerikaanse aandelen. Vaak geven ze aan als reden om niet buiten de USA te investeren dat er al genoeg Amerikaanse bedrijven zijn wereldwijd die daar hun producten kopen. Daar zie ik alleen wel een risico in. Namelijk dat een partij als Apple in veel markten kleiner (of zelfs verslagen) kan worden door een partij als Samsung of Huawei. Het staat natuurlijk niet vast dat Amerikaanse bedrijven in de toekomst net zo hard groeien en net zo veel winst maken als dat ze in het verleden hebben gedaan. Sterker nog, academisch onderzoek wijst uit dat dit op langer termijn leidt naar lagere resultaten. Dit heeft alles te maken met P/E, CAPE en PB.

Wat is P/E, CAPE en PB?

Dit zijn de meest voorkomende meetinstrumenten om waarde van bedrijven (aandelenmarkten), segmenten en regio’s te bepalen. Ik zal deze stuk voor stuk behandelen.

P/E: staat voor Price Earnings ratio

Voor een bedrijf betekent dat deze ratio staat naar de momentele prijs van het aandeel (current share price) gedeeld door de verdiensten per aandeel (per share earnings). Zo kun je uitrekenen wat de waarde (lees P/E ratio) is van een bedrijf.

CAPE: staat voor P/E 10 (ook wel bekend als Shiller P/E)

Omdat P/E slechts een moment opname is, rekent CAPE de ratio uit over een termijn van 10 jaar. Deze ratio staat naar de momentele prijs van het aandeel (current share price) gedeeld door de verdiensten per aandeel (per share earnings) over een periode van 10 jaar. Zo kun je uitrekenen wat de waarde (lees CAPE ratio) is van een bedrijf van de afgelopen 10 jaar. De CAPE ratio is daarom een stabieler meetinstrument omdat je de pieken en dalen mee neemt in je berekening.

PB: Price to Book ratio

Voor een bedrijf betekent dat deze ratio staat naar de momentele prijs van het aandeel (current share price) gedeeld door de boekwaarde per aandeel (book value per share). Anders dan bij P/E kijkt PB niet naar de geschatte toekomstige waarde maar naar de historische waarde zoals dit in de boeken staat.

Waarom is P/E, CAPE en PB belangrijk?

Iedereen die investeert wilt niet te veel betalen voor zijn aandelen. Een handige tool om hier naar te kijken kan P/E zijn. Echter zijn er nog vele andere zaken om de waarde te bepalen en kan je bedrijven ook niet met elkaar vergelijken. Zo is de P/E van Apple momenteel 18 en die van Netflix 109. Dit heeft te maken met de groeiverwachting. Deze is voor Netflix vele malen groter dan die van Apple. Daarnaast heeft Apple al bewezen winst te maakt Netflix nog altijd verlies. Maar per bedrijf kun je de P/E wel in de gaten houden en op het moment dat bijvoorbeeld Apple tegen een P/E van 10 aan zit kan het aantrekkelijk zijn om aandelen te kopen. Het nadeel is dat dit ook kan wijzen op een stagnerende markt.

P/E, CAPE en PB voor landen

bron: starcapital.de

Deze meetinstrumenten worden ook toegepast op regio’s (met per land de waarderingen van alle bedrijven). Dit kan handig zijn wanneer je wilt investeren in bepaalde ETF’s die zich toespitsen op een land of gebied. In bovenstaande kaart wordt de CAPE weergegeven per land (waarvan Starcapital de gegevens van beschikbaar heeft). Opvallend is dat de USA een hogere CAPE heeft dan de meeste andere landen in de wereld. Dit komt omdat de waarderingen van aandelen al langere tijd hoger liggen.

Waarom ik CAPE en PB gebruik voor ETF’s

Ook mijn strategie is altijd geweest om in een wereldwijd gespreid beleggingsfonds te investeren zoals bijvoorbeeld VWRL. Alleen de laatste tijd zie ik hier twee nadelen aan:

 1. Amerikaanse aandelen zijn oververtegenwoordigd. In veel wereldwijde beleggingsfondsen zijn Amerikaanse aandelen tussen de 55% en 65% van de portefeuille. Veel meer dan de het werkelijke gewicht van 43% (bron). Het nadeel hiervan is dat Amerikaanse aandelen volgens CAPE en PB hoog zijn gewaardeerd en het dus zomaar zou kunnen zijn dat je te veel betaald voor deze ETF’s.
 2. De machtsverschuiving naar Azië. Hoewel de beurs in Azië nog kinderspel is vergeleken met Amerika, boeken ze wel veel meer groei en komt het economisch gewicht steeds meer daar te liggen. Amerika heeft dan wel de grootste aandelenmarkt, maar Azië heeft de grootste economische groeimarkt.

Mijn strategie is tegenwoordig wat actiever dan een passieve index te volgen. Ik koop nu vaker Emerging Markets ETF en Europesche ETF’s die een veel lagere CAPE waardering hebben. Uit academisch onderzoek van Starcapital blijkt dat de toekomstige winstverwachting van deze regio’s hoger zijn dan de Amerikaanse.

bron: starcapital.de

Comments

 1. Goede blog! Ben het met je eens dat het nu niet handig is om in VWRL/Amerika te beleggen, maar heb nog geen goed alternatief kunnen vinden in de kernselectie van DEGIRO. Je geeft aan dat je “nu vaker Emerging Markets ETF en Europesche ETF’s die een veel lagere CAPE waardering hebben” koopt. Heb je wat tips/voorbeelden? Thanks!

  1. Hi Hans,

   Voor Emerging Markets is dat:
   Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO).

   En voor EU is dat:
   Vanguard FTSE Europe ETF (VGK).

   Nu weet ik niet of deze nog steeds via de giro te koop zijn. Ik zal daar eens naar kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *