Mijn Bitcoin ervaring

Nu de Bitcoin weer veel in het nieuws is, waarbij vooral de bear-market wordt uitgelicht, moest ik denken aan mijn eigen ervaring met Bitcoin. Ik ben geen voorstander of tegenstander van de Bitcoin om dat alvast voorop te stellen. Ik zie Bitcoin ook niet als investering maar was wel geïnteresseerd in Bitcoin als alternatief betaalmiddel.

Het instapmoment

Mijn eerste Bitcoin aankoop was in juni 2015. Toen kocht ik 4 Bitcoins voor 200 euro (ik geloof rond de 250 dollar toen der tijd) per stuk. Ik hoorde er steeds meer over en las over de potentie als betaalmiddel en dat er maximaal 21 miljoen worden uitgebracht. Daar wilde ik graag onderdeel van zijn. Er was toen al een lichte stijging gaande, maar vond het vooral interessant als experiment. Stiekem hoop je natuurlijk dat je er ook iets mee kan verdienen (maar ik dacht meer aan een stijging van 20 tot 30%). Dan zou ik overwegen om te verkopen, maar het ging allemaal sneller dan ik dacht. Toen de Bitcoin naar de 300 euro steeg besloot ik om er nog 4 bij te kopen. Er zaten enkele maanden tussen en voor een stijging van 50% vond ik dat toen heel spannend. Ik ging er mee door.

AAAH! Ik moet gelijk alles verkopen!

Ik denk dat ik wel 10 keer in 2016 heb overwogen om alles te verkopen. De waarde bleef zich maar verdubbelen. Ik moest mijn winst nemen voordat het te laat was! Maar de Bitcoin werd steeds populairder en ik las alleen maar positieve verhalen over de grote potentie dat het zou krijgen. In 2017 trok ik het niet meer. Ik wilde in elk geval mijn eigen inleg er uit halen, dus besloot ik om 1 Bitcoin te verkopen toen de waarde de 2.000 euro had gepasseerd. Daarna begon ik steeds meer te twijfelen. Juist omdat de waarde bleef stijgen dacht ik dat dit nooit goed zou gaan. Ik heb daarna in de zomer van 2017 al mijn bitcoins verkocht. Niet in een keer, maar elke keer 1 of 2 totdat ik in september 2017 mijn laatste bitcoin verkocht voor een prijs van 4.000 euro.

En toen bleef ik natuurlijk de koers volgen… 8.000, 10.000, 12.000 16.000???? Waar iedereen last had van FOMO (Fear Of Missing Out), had ik dus precies het tegenovergestelde. Ik was er veel te vroeg uit gestapt bleek wel achteraf. Ik kreeg de angst om mijn winst mis te lopen. De stijging ging mij veel te snel.

Spijt?

Had ik er dan toch in moeten blijven? Natuurlijk baalde ik ontzettend. Ik rekende uit dat ik bijna 130.000 euro had kunnen hebben, waar ik met ongeveer 25.000 euro genoegen had genomen. Maar ik kwam tot het besef dat de onzekerheid van cryptocurrencies niet voor mij is. Ik moest dik tevreden zijn met mijn winsten. Niemand had kunnen weten waar de koers naar toe zou gaan. En zo is het nu nog steeds. Het is bijna lachwekkend om de voorspellingen te zien die uit een lopen van 0 tot 1.000.000 euro per Bitcoin. Twitter staat er vol mee.  Maar de waarheid is dat niemand het weet waar de koers naar toe gaat. Waar men bij aandelen nog aardig de waarde kan bepalen per bedrijf (denk PE/CAPE/PB), staat dit bij Bitcoin op losse schroeven.

Tot mijn grote verassing had Bitcoin in augustus 2017 een hard fork ondergaan. Wat betekende dat de munt werd afgesplitst waaruit BCH (Bitcoin Cash) ontstond. Ik had toen niet meer 8 Bitcoins, maar nog wel 4 over. In december 2017 bleek dat Coinbase (mijn hadelsplatform) besloot om deze munt te ondersteunen en dus ook het aantal BCH uit te keren aan hun klanten naar de gelijke hoeveelheid Bitcoins die je had op 1 augustus 2017. Ik kreeg dus 4 BCH (kerst)cadeau. Met BCH had ik meer geluk. Op het moment dat ik die kreeg wilde ik gelijk verkopen. Dat ging alleen niet zo makkelijk, omdat Coinbase had besloten om de eerste maanden geen verkopen van de munt toe te staan. Ik had toen een rekening geopend bij een andere crypto broker en mijn BCH daar naartoe verplaatst. Via dit handelsplatform kon ik mijn BCH verzilveren. Tegen die tijd kende BCH zijn hoogste koers: 3.300 euro per stuk. Ik verkocht ze alle 4. Het was puur geluk, want ook hier wist ik niet waar de koers vervolgens naar toe zou gaan. Ik dacht dat ik weer de boot had gemist en de koers waarschijnlijk nog veel hoger zou gaan, maar dit keer bleek de beslissing wegens hoogtevrees goed uit te pakken. De koers daalde zelfs de volgende dag. En sindsdien is de koers blijven dalen tot op de dag van vandaag (nu 178 euro op het moment van schrijven). Slim? Strategisch? Tactisch? Doordacht? Nee. Het blijft een enorm risico. Puur geluk… of juist geen geluk. Wat dat betreft heeft het wel iets van gokken weg.

Vooruit kijken

Ook al ben ik er goed van af gekomen, heb ik van dit avontuur toch wel geleerd dat cryptocurrencies niet voor mij zijn. Ik heb te veel last van te snel stijgende (en nu ook dalende) koersen. De aandelenmarkt is hier niks bij. Ik heb besloten om nooit meer cryptocurrency te kopen. Mocht de Bitcoin ooit de miljoen bereiken zal ik daar geen spijt van hebben. Ik neem liever minder risico en investeer met een duidelijk plan. Ik hou het bij mijn simpele ETF’s. Dan maar saai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *