Nu alles verkopen!

Al met al lijkt er een einde te komen aan een lange periode van alsmaar stijgende koersen. (bron: NOS)

Las ik van de week in de NOS app. Uhm… blijkbaar mogen ze nu ook voorspellingen doen op de redactie van de NOS. Het zal je vast ook niet ontgaan zijn dat er meer turbulentie zit in de aandelenmarkt de afgelopen weken. Veel beleggers lijken hun aandelen van de hand te doen. Wat is er aan de hand?

Eigenlijk is er niet een hele duidelijke verklaring voor behalve wat al in het nieuws is genoemd: handelsoorlog, politieke spanningen, iets slechtere kwartaal cijfers (hoewel deze reeks nog gaande is en dus nog niet compleet), Italië dat niet naar de EU wilt luisteren… eigenlijk een beetje wat er altijd wel aan de hand is. Er is altijd wel een reden om te verkopen.

Maar er is ook een hele goede reden om NIET te verkopen. Namelijk dat je niet weet wat de markt gaat doen. Er zijn namelijk nog steeds drie opties:

  1. De markt gaat nog verder naar beneden
  2. De markt herstelt en gaat weer omhoog
  3. De markt koelt af en blijft vlak

Voor mij zijn optie 2 en 3 genoeg om in de markt te blijven (en optie 1 laat ik langs me heen gaan). Dit heeft namelijk te maken met weer 2 dingen:

  1. De markt gaat vaker omhoog dan dat het naar beneden gaat (zie elke grafiek van elke index over een periode van 20 a 30 jaar)
  2. Als je in de markt blijft krijg je nog steeds dividend. Alleen al het dividend zal een aanzienlijk effect hebben op je vermogen, zelfs in een vlakke markt.

Wat is mijn strategie? Uiteraard blijf ik in de markt. Ook als de markt verder omlaag zal gaan. Mijn strategie blijft: nooit verkopen. En natuurlijk kun je juist in dit soort tijden aandelen bij kopen met korting. Dat is dan weer het voordeel van een stagnerende markt. Hoe lager de koersen, hoe meer korting je krijgt.

Je had moeten verkopen in 2008 en weer moeten kopen in 2009

Heel wijs, naar een grafiek kijken en iemand achteraf vertellen wat hij/zij had gedaan ‍‍‍‍🤦‍♂️

Staan we opnieuw voor een nieuwe crisis? Misschien wel, misschien niet. Hoe dan ook zal er vast weer een crisis een keer aankomen. En mocht die tijd komen dan zal ik niet verkopen maar juist bij kopen. Ik ga voor de lange termijn.

Comments

  1. Ik moest wel even lachen toen ik de titel van dit stukje las. Ik denk inderdaad dat we weer gewoon in zo’n normale beweging zitten. Markt dipt, eerste mensen springen eruit, markt stabiliseert, iedereen wordt weer iets rustiger. Markt dipt opnieuw, toch iets meer paniek. Stabilisering. Markt schiet naar beneden. Algehele paniek, uitstappen ‘want alles heeft toch geen zin meer’, dik verlies nemen en vervolgens gaat het weer omhoog. En waarschijnlijk komt er dan weer een hogere piek dan er ooit geweest is.

    Ik blijf lekker zitten en blijf structureel bijkopen. Met de 20-30 jaar die ik nog van plan ben te beleggen kan ik me niet voorstellen dat het niet weer omhoog gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *