Waarom ik niet bang ben voor een Beurskrach

Als ik mijn vrienden vertel dat ik zo een beetje al mijn geld in aandelen heb gestoken krijg ik opgetrokken wenkbrauwen en open monden naar mij toegeworpen. Ik begrijp dan ook als mensen niet bekend zijn met het FI-concept dat ik dit verantwoord moet uitleggen. De vragen die ik meestal krijg zijn:

“Ben je niet bang dat al je geld straks weg is als de volgende beurskrach komt?”

en

“Ga je dan weer werken als er een beurskrach komt en je bent FI?”

De antwoorden zijn nee en nee. Ik ben niet bang voor een beurskrach en zal ook niet op zoek gaan naar een baan als ik FI ben. De reden hiervoor is niet dat ik denk dat er nooit een beurskrach zal komen, want die komt er wel. Maar ik weet ook dat de beurs zich daarna weer zal herstellen. Dat heeft de beurs al sinds de geboorte gedaan. Zo is de Amerikaanse beurs al meer dan 140 jaar oud en heeft zich na elke crach (zelfs na de eerste en tweede wereld oorlog) elke keer hersteld.

Bron: macrotrends.net – 90 jaar S&P 500

In bovenstaande grafiek zie je de 90 jaar dat de S&P500 heeft doorgemaakt met in grijs de verschillende crashes in de loop der jaren. De markt heeft zich na elk crach hersteld. Aandelen dalen enorm in waarde en worden daardoor weer aantrekkelijk om te kopen. Eigenlijk koop je dan automatisch aandelen met korting als je blijft investeren. Het is hoe de economie werkt. Een marktcyclus hoort daar nou eenmaal bij. Ik begrip wel dat het compleet tegen je gevoel in gaat op het moment dat je door een financiële crisis gaat en je ziet je nettowaarde enorm dalen (en dan ook nog bij blijven kopen), maar na de winter komt uiteindelijk toch weer de zomer.

Dividend

Naast dat de indexen wereldwijd hun weg wel weer een keer omhoog zullen vinden is er ook nog een interessant gegeven dat dividend heet. Als je een index-tracker of ETF hebt ontvang je ook dividend. Met dit dividend kun je weer meer aandelen kopen waardoor een rente op rente effect ontstaat. Dit heeft een aanzienlijk effect op je nettowaarde na verloop van tijd. De grafiek van de S&P500 laat een gemiddeld rendement zien van 5,671% zonder dividend sinds 1928, maar met dividend is dit gemiddeld 9,713%.

Ter illustratie. Zou je 90 jaar geleden $ 1.000 hebben geïnvesteerd dan zou het resultaat vandaag zijn:

$ 143.104 zonder dividend

$ 4.189.472 met dividend

Berekeningen zijn gedaan met de handige tool: Compound Interest calculator 

Uiteraard zal je hoogst waarschijnlijk niet nog 90 jaar te gaan hebben, maar ik zou zeggen een klein cadeautje voor de geboorte van je baby? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *