Wat kunnen we verwachten van de aandelenmarkt?

Laten we gelijk voorop stellen dat niemand de aandelenmarkt kan voorspellen. Er zijn tal van bekende beleggers die hier graag uitspraken over doen, maar wijzer worden we daar niet van. Daarom kijk ik liever naar cijfers. Cijfers berusten dan weliswaar altijd op het verleden als het aankomt op de aandelenmarkt, maar ze geven wel een indicatie welke markten goedkoop zijn en welke duur. Uiteraard zegt een duur aandeel (lees aandeel met hoge PE ratio) nog niet zo veel over de toekomst van dat aandeel.

Hoe kunnen we dan toch een beter beeld krijgen over de toekomst van de financiële markten?

Kort gezegd: dat kan niet. Er kan elk moment een nieuwe financiële crisis uitbreken en niemand kan voorspellen welke maand, dag en minuut dit zal gebeuren.

Kijken we naar het grotere plaatje dan valt er wel degelijk een beeld te vormen. Op de lange termijn (met financiële crisissen meegerekend) kun je een prognose maken van te te verwachten resultaten. Per aandeel zou dit te lastig worden, omdat er te veel volatiliteit in zit en individuele aandelen te veel bloot staan aan externe invloeden. Kijken we per land of per markt, dan krijg je al een stabieler beeld. Op basis van historische gegevens kun je een prognose maken voor de toekomst. Hoe langer het vooruitzicht, hoe stabieler het beeld.

Een website waar ik groot fan van ben is StarCapital AG. Je kunt hier namelijk goed zien wat de CAPE en PE ratio per land en per markt momenteel is. Er zijn tal van indicatoren, zoals PB (Price Book), PC (Price-Cashflow-Ratio), PS (Price-Sales-Ratio) and DY (Dividend-Yield) die het beeld completer maken. StarCapital hangt op basis van alle indicatoren een score aan de landen en markten om een eenvoudiger beeld te krijgen van welke markten op het moment goedkoop zijn en welke duur. De cijfers krijgen elk kwartaal (3 maanden) een update.

Opvallend is dat vooral de USA op het moment een vrij hoge CAPE heeft (van maar liefst 31,9 op het moment van schrijven). Griekenland en Rusland scoren daarentegen het laagst, maar of dat nou zo verstandig is om daar al je geld op te zetten is nog maar de vraag.

Kijken we nu naar de prognose op basis van CAPE en PB op de lange termijn dan ziet het plaatje er als volgt uit:

Bron: StarCapital AG

Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 2,7% staat de USA er het slechtst voor in deze prognose. Wat mij verder opvalt is dat we van veel Europese landen (en ook de Emerging Markets) een redelijk goed jaarlijks rendement kunnen verwachten op de lange termijn.

Vooralsnog veranderd dit niet veel aan mijn beleggingsstrategie, omdat ik bijvoorbeeld de meeste Amerikaanse aandelen heb gekocht toen ze nog niet zo hoog gewaardeerd waren. Toch hou ik er wel steeds meer rekening mee dat het toekomstige scenario voor Amerikaanse aandelen waarschijnlijk niet zo rooskleurig meer zal zijn als in het verleden. De laatste jaren beleg ik daarom ook steeds vaker in een Europees ETF en in een Emerging Markets ETF. De TER is weliswaar iets hoger, maar de verwachtingen voor de lange termijn toch veel gunstiger.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *