Over mij

Iets meer dan 5 jaar, vanaf 2013, ben ik nu bezig met FI (financial independence), maar nog niet eerder ben ik aan een blog begonnen. Toch vind ik het wel interessant om alle Nederlandse versies van FI blogs te lezen en daarom heb ik besloten om ook mijn kijk hierop te geven.

Sinds 2007 werk ik als ondernemer (hoewel ik mezelf nog altijd gewoon freelancer noem) in de ICT als software developer. Hiermee heb ik min of meer het geluk gehad dat dit een booming sector is en daardoor aardig wat heb kunnen sparen. Ik heb vanaf het begin altijd wel gespaard, maar alleen op een spaarrekening en was nooit bewust bezig geweest met financiële onafhankelijkheid.

Vanaf 2013 sloeg die knop volledig om. Het begon allemaal na het verdiepen in dit onderwerp via de welbekende Amerikaanse bloggers Mr. Money Mustache (MMM) en Early Retirement Extreme (ERE). Hoewel ik Jacob van ERE toch wel iets te extreem vind in zijn ideeën. Met al deze informatie ben ik aan mijn eigen tocht begonnen naar financiële onafhankelijkheid. Daar kwamen steeds meer blogs, boeken en documentaires bij waardoor ik ook meer over investeren te weten ben gekomen.

Portfolio

Ik hanteer sindsdien dezelfde investeringsstrategie als JL Collins. Hij heeft hiervoor een uitgebreide Stock Series geschreven Het komt neer op 80% aandelenfonds (VTSAX) en 20% obligatiefonds (VBTLX). In deze strategie kon ik mij het beste vinden. MMM houdt het bij 100% aandelenfonds (VTSMX) wat ik iets te riskant vond, hoewel ik begonnen ben met 100% aandelen is het deel obligaties in de loop der jaren steeds groter geworden. Helaas is het tijdelijk niet meer mogelijk om VTSAX te kopen, dus koop ik in de tussentijd VWRL. In 2013 was Lynx mijn broker vanaf 2014 is dat DeGiro geworden. Met beide heb ik goede ervaringen.

Uiteraard is FI worden niet mijn grootste bezigheid. Ik ben anno 2018 36 jaar oud, getrouwd en papa van 3 kleine kinderen. Mijn grootste hobby’s zijn hiken, reizen en een gezonde dosis sport.

Ik kijk er naar uit om hier regelmatig een blogpost te schrijven over mijn kijk op FI en ideeën uit te wisselen met andere bloggers en lezers.

P.S. Een officiële (verplichte?) note: Ik ben geen professioneel belegger en geef geen beleggingsadvies op dit blog, maar deel slechts mijn ervaringen.