Waarom ik besloten heb om minder te gaan verdienen

Sinds 2007 heb ik een eigen onderneming en heb ik altijd voltijds gewerkt. Ik werkte vaak tussen de 60 tot 70 uur per week en nam 2 weken per jaar vakantie op. In deze periode had ik ook veel plezier in mijn werk en kon ik goed met de stress om gaan. Toch hou je zo een schema niet jaren vol, hoe leuk ik het ook vond. Ik heb daarom sinds een jaar geleden besloten om minder te gaan werken.

Minder willen werken is nog niet zo eenvoudig als je een eigen onderneming hebt. Want anders dan in loondienst is je inkomen volledig afhankelijk van je klantenbestand. Wat ik heb gedaan is naar mijn klantenportfolio gekeken en de “minst leuke” klanten (lees: klanten waar ik het meeste stress bij ervoer) heb laten vallen of aan collega-ondernemers heb doorverwezen.

Op het moment van schrijven werk ik nog maar enkele uren per dag voor een select groepje klanten. Ik ervaar geen stress meer en heb heel veel tijd voor andere dingen waar ik van hou. Ik kan nu op een maandag ochtend mijn kinderen naar school brengen en dan in de middag nog even gaan sporten, tussen het werk door nog even koken (ook een grote hobby) en in de avond met de kinderen spelen en een boekje voorlezen voor het slapen gaan.

Minder werken geeft niet alleen minder stress, maar ik ervaar ook de mogelijkheden van de indeling op mijn vrije tijd. En ik denk dat ik dit nog wel het meest waardevolle vind. De optie om te doen wat je wilt en wanneer je wilt.

Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor mijn inkomen en het opbouwen van mijn nettowaarde… het pensioenpotje waar we in de FIRE beweging naar toe werken. Waar ik een aantal jaar terug een belachelijk inkomen had van meer dan 2 ton bruto per jaar, heb ik nu een inkomen van Jan modaal. De afgelopen 10 jaar heb ik dan ook zonder te veel moeite een aardige portfolio kunnen opbouwen. Dat zal vanaf nu niet meer zo hard gaan, maar dat vind ik minder belangrijk dan mijn vrijheid. Het gaat mij niet om een bepaald bedrag te bereiken maar om te leven op de manier hoe ik dat graag wil.

We zijn er al, genoeg is genoeg

Een andere reden dat ik heb besloten om minder te gaan werken is omdat ik ook niet meer nodig heb. Genoeg is genoeg. We spenderen nog geen € 24.000 per jaar met ons gezien. We leven zeer zuinig zonder dat we dingen missen in ons leven. We geven niet zo heel veel om het design van onze woning of het interieur, hebben een auto zelfs niet echt nodig, we gaan niet vaak uit eten maar maken gezonde maaltijden thuis. Op vakantie gaan we wel en daar gaat waarschijnlijk ook het grootste deel van onze uitgave naar toe, maar daar kunnen we dan ook erg van genieten, dus heeft dit een grote waarde voor ons.

Als ik de bekende 4% regel zou toepassen op de € 850.000 nettowaarde die we hebben, dan zouden we € 34.000  per jaar kunnen uitgeven. Dat is al veel meer dan we nu uitgeven, dus ik zou net zo goed kunnen stoppen met werken. Maar ik vind het op het moment prima zo en vind het werk nog steeds leuk om te doen met mijn nieuwe “deeltijd-onderneming”. Onze jaarlijkse uitgaven zullen ongetwijfeld ook wel stijgen naarmate de kinderen ouder worden, maar dit moet je ook niet overdrijven. Je kunt natuurlijk van alles verzinnen (vaak gedreven door angst) om nog meer vermogen op te bouwen, maar genoeg is genoeg.

Om de quote van mr. Money Mustache te gebruiken in zijn laatste artikel, dit is waar FIRE eigenlijk om gaat:

“Complete freedom to be the best, most powerful, energetic, happiest and most generous version of You that you can possibly be.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *